Skovflåten det farligste dyr i skoven

Jeg har fået tilladelse af Svend Michael Nielsen  www.danmarksinsekter.dk til at anvende de to nedenstående fotos (nr.1-2). Billeder af den karakter og kvalitet kan jeg ikke selv tage, det er kun  professionelle der kan. Jeg vil anbefale "danmarks insekter" hvor man kan læse mere om emnet.

 


Foto: S. M. Nielsen      www.danmarksinsekter.dk         nr.1

Her er et par fotos af flåten som man typisk vil se den (nymfestadiget) dog ser man her også en på larvestadiget, det er den med tre par ben (nr. 2).

    
Foto: S. M Nielsen         nr.2      Foto: www.naturgrafik.dk 

Jeg fandt lige et par fotos mere, det er stadigvæk 
af flåten på nymfestadiget.

Nu er det ikke hensigten at skræmme nogen fra at tage på tur i skoven, jeg vil bare fortælle om en lille blodmide som jeg mener kræver lidt opmærksomhed.

Når jeg er på skovtur - om sommeren, hænder det tit at det foregår iført et par shorts, derved er jeg vistnok mere udsat for at få en skovflåt på mig. Ingen grund til panik den skal først finde et sted hvor der er godt at være dvs. et sted hvor der er fugtigt og med tynd hud. Bare gør det til en vane at stryge hænderne over især benene engang imellem, så undgår man at flåten får tid til at bide sig fast, den bliver simpelthen strøget af.

Områder med højt græs og en god bestand af rådyr er steder hvor skovflåten ynder at opholde sig, så her er det næsten stensikkert at man får "gevinst".

Min erfaring er at det er flåten på nymfestadiget der er den farligste. Det skyldes simpelthen at det er den man overser, den er nemlig ikke større end et knappenålshoved og man kan derfor ikke mærke, når den kravler rundt på huden. Der sker normalt ikke noget ved at den har bidt sig fast hvis bare man opdager den i tide (indenfor 24 timer). En almindelig lommekniv/foldekniv kan bruges, man skal skrabe dybt således at hovedet der er begravet i den yderste del af huden kommer med. Et andet bud er en tægetang som kan købes på apoteket. Skulle uheldet være ude og man efter nogle dage opdager en rød plamage på størrelse med en 5-krone der hvor flåten har siddet, skal man lige en tur til sin læge. Da der kan være tale om farlige bakterier som: Borrelia eller ehrlichia skal man ikke spille "helt". Man får så ordineret nogle piller mod infektionen, som man jo gør ved enhver anden bakterieinfektion.

Jeg håber ikke at jeg har skræmt nogen fra at ta på skovtur - meningen med denne side er jo netop at: Når man præcis ved hvad man skal være opmærksom på, færdes man trygt i naturen. Det gør jeg ihverttilfælde, måske ses vi derude.

      
        
Foto: www.naturgrafik.dk                                            Illustrationen viser de forskellige stadiger: Larve-nymfe1-nymfe2- voksen.

 Klik her for mere info om flåten!!